Oefening PMT Praktijk Joehoe

Aanbod PMT Praktijk Joehoe


PMT Praktijk Joehoe! biedt psychomotorische therapie en individuele- en groepsbegeleiding aan op diverse locaties, in Zwolle, Fochteloo en omstreken.

Zowel psychomotorische therapie als individuele- en groepsbegeleiding zijn bedoeld voor jongeren vanaf 10 jaar en volwassenen met een hulpvraag op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Je bent ook welkom met een diagnose zoals hersenletsel, hooggevoeligheid, autisme, adhd, hoogbegaafdheid of bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. De praktijk is een plek waar je jezelf mag zijn en op een veilige, vertrouwde manier kan oefenen om nieuwe ervaringen aan te gaan. Daardoor krijg je meer zelfinzicht en kun je zelf de volgende stap maken.

Alle therapievormen bevatten werkvormen uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT is een methode die helpt om pijnlijke gevoelens die niet te veranderen zijn de ruimte te geven. Wanneer je er niet meer tegen vecht komt er meer perspectief om dingen te ondernemen die echt waardevol zijn in jouw leven. Op timetoact.nl tref je meer informatie over de ACT.

Bij PMT Praktijk Joehoe! is de ACT geïntegreerd in het ervaringsgerichte aanbod; we oefenen met metaforen en werkvormen uit de ACT. Een voorbeeld is de metafoor van het touwtrekken met het monster. Een werkvorm die terugkomt bij PMT Praktijk Joehoe! is het leren waarnemen van spanning wanneer de druk wordt opgevoerd, bij voetbal of basketbal bijvoorbeeld.

Agenda

Grenzen stellen

Psychomotorische therapie voor mensen die in een kleine groep willen oefenen met het stellen van grenzen voor zichzelf en de omgeving

Maandag 13 mei, 27 mei, 3 en 10 juni 2024
van 9.30-11.00 uur

Download flyer

Image

Touwtrekken met het monster

Bron: how2act.nl

Het monster staat voor alle negatieve gedachten en gevoelens. Vaak worstelen we enorm met dit monster. We willen deze gevoelens en gedachten niet hebben, de kop indrukken. Wat gebeurt er als we het touw loslaten? Ervaar het maar!

Door samen te gaan bewegen, word je je meer bewust van wat je voelt en denkt. ACT kan je helpen om meer ruimte te geven aan al je gevoelens en gedachten (blij, somber, boos, bang, geïrriteerd, onrustig, etc) waardoor JIJ meer zichtbaar wordt.

Bij Acceptance and Commitment gaan we ook aan de slag met het verkennen waar je meer van wilt in jouw leven (waarden), met als resultaat dat je meer ruimte maakt voor wat belangrijk voor je is.

PSYCHOMOTORISCHE THERAPIE (PMT)

PMT is een vaktherapie, net als bijvoorbeeld beeldende therapie en muziektherapie. Bij vaktherapie ligt de nadruk vooral op het doen en ervaren.

Bij PMT wordt bewegen gebruikt als middel om jezelf beter te leren kennen en aan jouw hulpvraag/leerwens te werken. Bewegingsvormen die de therapeut (Marloes) inzet zijn bijvoorbeeld balsporten, wandelen, tennissen en parcourtjes waarbij je geblinddoekt door een ruimte beweegt. Ook ervaringsgerichte werkvormen en metaforen zoals touwtrekken met het monster uit de ACT worden toegepast.

Hulpvragen/leerwensen

De volgende voorbeelden zijn hulpvragen/leerwensen van jongeren en volwassenen van cliënten die in behandeling zijn geweest bij PMT Praktijk Joehoe!

• Ik wil graag wat steviger in mijn schoenen staan in groepen (Jongen, 16 jaar)
• Ik heb een licht verstandelijke beperking en autisme en ik ga naar de dagbesteding. Ik denk dat ik veel meer kan en heb daar steeds ruzie over met mijn begeleiders (Man, 31 jaar)
• Ik ben hoogbegaafd. Daardoor voel ik me wel eens alleen, andere mensen begrijpen mij niet. Hoe ga ik hiermee om? (Jongen, 11 jaar)
• Ik vind het moeilijk om te zeggen wat ik denk. Ik wil mijn vader ook niet kwetsen, hij heeft het al lastig genoeg (Jongen, 12 jaar)
• Ik ben vaak somber. Ik heb het druk met mijn gezin en weet niet hoe ik ruimte voor mezelf kan maken (Vrouw, 33 jaar)

Is psychomotorische therapie (PMT) iets voor mij?

PMT kan helpen wanneer je het moeilijk vindt om jezelf te laten zien en horen. Soms voel je je alleen. Soms val je buiten de boot. Sommige ouders merken wel dat er iets verandert bij hun pubers, ze weten alleen niet hoe ze daarbij kunnen helpen. Ook volwassenen ervaren dat het prettig is om naar een plek te komen waar jij je verhaal kunt doen. De een worstelt met onzekerheid, onbegrip of boosheid, de ander met eenzaamheid of angst.

Marloes leert je om ruimte in te nemen voor jezelf, te delen waar je mee worstelt. Je merkt wanneer het je lukt om trouw aan jezelf te zijn en op welke momenten dat niet lukt. We kunnen oefenen met nieuw gedrag. En doordat je in beweging komt, geef je ruimte aan je gevoelens. Als therapeut nodig ik je uit om jezelf je te laten zien.

Tijdens de sessies staat de cliënt er niet alleen voor: Marloes beweegt met je mee. Want door te gaan ‘doen’, komt alles weer in beweging. Dit gebeurt niet alleen bij jou, ook bij de ander. Dat is de kracht van PMT.

Gedurende de therapie vindt afstemming met betrokkenen plaats: Kinderen, partners, begeleiders, verwijzers, worden uitgenodigd mee te doen tijdens de evaluaties. Ook kan Marloes aanschuiven bij een overleg op school of thuis. Dit alles uiteraard met toestemming, van de cliënt.

Een PMT-traject duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar met een frequentie van eens per week of eens per twee weken. Uiteraard is het ook mogelijk om, in overleg, een korter traject te volgen. Neem gerust contact op.

Een hulpvraag/leerwens situatie in de praktijk

 • Leren omgaan met negatieve gedachten en gevoelens

  Een sportieve meid van 17 meldde zich aan voor pmt. Ze had al vanalles geprobeerd, ze kwam alleen niet van die negatieve gedachten af. “Van je gedachten afkomen, kan dat wel?”, vroeg ik (Marloes) haar.

  We gingen wandelen, frisbeeën, speelden een pionspel. Bij het pionspel viel op dat ze zo rustig bleef. Toen ik haar vroeg naar haar gevoel, vertelde ze dat ze dacht dat ze er niks van bakte. De frustratie van wat ze dacht, was niet te zien in haar lichaamstaal (ze ging gewoon rustig door met het spel).

  In de loop van de weken werd duidelijker dat ze negatief dacht over zichzelf en dat dat aan de buitenkant niet zichtbaar werd. Ze schreef voor zichzelf op memobriefjes al haar gedachten op (oefening uit de ACT). Ze leerde om meer aan te geven hoe ze zich voelde, ook thuis. Bij de PMT sessies werden haar naasten ook betrokken en oefende ze om te vertellen wat ze nodig had. Zij konden haar ook vertellen dat ze haar graag wilden helpen en dat ze soms gewoon niet wisten hoe. Ze luisterde daar naar en het deed haar goed om te merken dat het oké is om je open te stellen.

  De cliënt merkt nu dat ze steeds beter om kan gaan met negatieve gedachten omdat ze meer tijd neemt voor zichzelf, beter luistert naar haar gevoel en ze meer contact met haar omgeving ervaart. Ze oefent hier nog iedere dag mee.

 • Ik wil weer meer in mijn balans komen

  Een man van 42 verloor bij een auto-ongeluk zijn geheugen, had een lichte tremor in zijn linkerbeen, kwam in de ziektewet, verloor zijn baan en bracht zijn dagen sindsdien thuis door. Samen met zijn vrouw en kinderen probeerde hij er het beste van te maken. Dat was niet eenvoudig.

  Zijn vrouw vroeg zich af of PMT iets voor hem kon betekenen. We startten met korte pmt sessies van een half uur. Samen bewogen we over een parcours, waarbij de cliënt af en toe een helpende hand nodig had om zijn evenwicht te bewaren. Hij ontdekte dat hij beter kon bewegen met zijn lichaam dan hij van te voren dacht te kunnen, ondanks zijn letsel. Hij vertelde dat het hem hier wel lukte om vanalles te doen en dat dat thuis anders was, hij trok zich vaak terug. Hij vond het erg moeilijk dat hij zo veranderd was en raakte vaak de kluts kwijt, waardoor al zijn pogingen regelmatig mislukten. De werkvormen werden moeilijker, intensiever: Ik (Marloes) vertelde een verhaal terwijl de cliënt over een evenwichtsbalk liep. Na afloop vroeg ik wat hij van het verhaal vond?! Hij had geen idee, hij was zo druk geweest om zijn evenwicht te bewaren!

  In de loop van het traject heeft deze cliënt geleerd om lichaamssignalen van vermoeidheid te herkennen en hier beter naar te luisteren. Het heeft voor hem een groot verschil gemaakt dat hij zich sneller bewust werd van zijn vermoeidheid en leerde om vaker pauzes in te lassen terwijl hij bezig was. Na afloop van het PMT traject realiseerde hij zich dat meer hulp nodig was voor hemzelf en zijn hele gezin. De ambulant begeleider en het gezin van deze man zijn toen terug gekomen voor een PMT sessie, waardoor de cliënt kon laten zien waar hij tegenaan liep en het voor de begeleider een stuk duidelijker werd waar hij mee worstelde.

 • Leren ruimte in te nemen voor jezelf

  Een paar jaar geleden kwam een jongen van 12 de zaal in met zijn moeder. Hij zei niets, schuifelde wat heen en weer op de bank en keek om zich heen naar alle materialen. Zijn moeder vertelde dat ze pmt belangrijk voor hem vond, want hij werd zo snel boos. De jongen wilde het ook wel proberen, knikte hij. We gingen aan de slag. De zaal was één grote apenkooi-hal iedere maandagmiddag en we hadden plezier. Af en toe speelde ik (Marloes) vals als we samen regels hadden afgesproken in een spel. De jongen weigerde om er iets van te zeggen en speelde gewoon zijn eigen spel.

  Toch veranderde er iets in de loop van de tijd. Steeds vaker kon hij woorden geven aan wat hem bezighield. Hij oefende om te zeggen wat hij ervan vond en ook thuis vertelde hij bijvoorbeeld iets vaker hoe zijn dag op school was geweest. Op een dag vertelde hij ervan baalde dat hij thuis zo vaak boos werd en dat hij daar iets aan wilde doen. We oefenden met het herkennen en uitspreken van grenzen in de vorm van een tikspel. Na een paar maanden startte hij in een pmt-groepje. Daar kon hij laten zien hoe creatief hij was in de zaal. Hij durfde de leiding te nemen en groeide. De drukke jongen veranderde in een leider. En hij werd thuis niet meer zo vaak boos. Hoe het precies kwam dat hij veranderd was, kon deze jongen in eerste instantie niet vertellen.

  Zijn moeder en Marloes denken dat de volgende ingrediënten hem geholpen hebben: - Het lef om zich open te stellen - Een steunend systeem (ouder, mentor en zusje) - Een nieuwe, veilige, uitdagende en leuke plek (de gymzaal, uitdagende activiteiten en Marloes) - En de mogelijkheid om te oefenen in een andere omgeving (een nieuwe school en pmt-groepje).

Individuele – en groepsbegeleiding

Bij PMT Praktijk Joehoe! ben je ook welkom met een begeleidingsvraag. Voorbeelden van individuele en groepsbegeleiding zijn:

• Een beweeggroep voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel of voor mensen met een verstandelijke beperking
• Jongeren die hulp nodig hebben met het organiseren van hun huiswerk of bijvoorbeeld worstelen met een schoolkeuze
• Samen bewegen in de zaal, het zwembad of bij een sportvereniging (bijvoorbeeld met cliënten met een licht verstandelijke beperking)
• Samen activiteiten ondernemen ter bevordering van groei in zelfvertrouwen

Begeleiding kan een tijdelijke vraag zijn (bijvoorbeeld bij het ondersteunen in het begeleiden naar een sportvereniging), als ook langdurig (ondersteunen bij schoolwerk, omgaan met hersenletsel etc.)

Is individuele- en/of groepsbegeleiding iets voor mij?

‘Bewegen en ervaringsgericht werken’ (Doen!) staat centraal bij zowel PMT als begeleiding.

Bij PMT wordt ervan uitgegaan dat de cliënt na een traject van een half jaar tot een jaar zelf in staat is om verder te kunnen, daar waar begeleiding vaak meer tijd vraagt. Ook worden de interventies gedurende de psychomotorische therapie echt gericht op de hulpvraag/leerwens, waarbij Marloes stuurt op het gewenste resultaat.

Bij begeleiding zal Marloes meer ‘volgend’ aanwezig zijn en ieder moment opnieuw bekijken waar ze in kan ondersteunen. Dit kan variëren van het begeleiden naar een sportvereniging of het aanwezig zijn bij een gesprek op school of het werk.

Marloes gebruikt haar ‘vak en voelsprieten’ bij zowel PMT als begeleiding en streeft naar een veilig, laagdrempelig aanbod bieden voor iedereen die zich aanmeldt.

Marloes heeft een erg brede ervaring in het sport-, onderwijs en zorgnetwerk, dus neem gerust contact op om te bekijken of we iets voor jou kunnen betekenen. De tarieven voor begeleiding worden in overleg bepaald.

Locaties en samenwerkingen

PMT Praktijk Joehoe! maakt gebruik van de volgende ruimtes:

Het hebben van een eigen praktijk geeft de flexibiliteit om af te spreken waar de therapie het beste uit de verf komt. Het is belangrijk dat het een ruimte is waar je je op je gemak voelt en waar we vrijuit kunnen bewegen. Mocht het werken buiten, op school of in een buurthuis beter passend zijn, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Caroline Rietveld van ‘Mindstuff’ en Marloes van PMT Praktijk Joehoe! bieden jaarlijks samen ‘act trainingen’ aan voor volwassenen. Sinds 1 januari 2022 valt PMT Praktijk Joehoe! ook onder Prisma Psychologie. We werken nauw samen met verschillende disciplines en we worden allemaal heel blij van deze prachtige samenwerking. De doelgroep van deze praktijk betreft volwassenen.

In Friesland werkt Marloes samen met Vivere Coaching en verwijst praktijk Amarins regelmatig een cliënt door.

Rollenspel bij PMT Praktijk Joehoe!
Image

Vrijblijvend adviesgesprek?

Marloes heeft een brede ervaring in het sport-, onderwijs- en zorgnetwerk. Kan ik met je meedenken of ik iets voor je kan betekenen? Of wilt u graag even met mij sparren? Ik doe het graag!

Contact Marloes